Veliki šmaren oziroma Marijino vnebovzetje praznujemo 15. avgusta. Praznični dan bo sončen in četrtek bo odličen dan za izlet v hribe. Maša v kapeli Marije Snežne, ki se rahlo dviga nad pastirskim naseljem, bo ob 14. uri.

Na 15. avgusta bo prva nihalka peljala ob 7:30 zjutraj, sedežnica ob 8:00. Zadnja vožnja z nihalko v dolino bo ob 19. uri.

OKREPČAJTE SE OB ČUDOVITIH RAZGLEDIH V GOSTILNI ZELENI ROB

Gostilna Zeleni rob, ob vmesni postaji sedežnice je odprta vsak dan od 8. ure dalje in ponuja osupljive razglede na Kamniško-Savinjske Alpe. Za vas dnevno pripravljajo enolončnice, klobase, zelje, ajdove žgance in daleč naokoli najboljše sladke skutne štruklje.

OSVEŽITE SE V DOLINI KAMNIŠKE BISTRICE

V dolini Kamniške Bistrice, ob spodnji postaji nihalke se nahaja letni vrt Pod žičnico, kjer vam postrežemo z osvežilnimi napitki, okrepčate se lahko z odličnimi rogljički ter pizzami. Za najmlajše obiskovalce so na voljo igrala, posladkate pa se lahko ob sladoledu.

Najemi e-kolo in raziskuj Veliko planino, Kamniško Bistrico in okolico

Na spodnji postaji nihalke si lahko izposodite nova e-kolesa v različnih velikostih. Poleg si lahko izposodite tudi zaščitno čelado in ključavnico za kolo. Več informacij si lahko ogledate na povezavi

Obiščite Preskarjev muzej in spoznajte pastirsko življenje nekoč in danes 

Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Danes v Preskarjevi bajti najdemo muzej, vsak dan v poletni sezoni pa nam kustosinja pove marsikaj zanimivega o življenju pastirjev ter o zgodovini in sedanjosti Velike planine. Preskarjeva bajta ima dva prostora. V njenem jedru je pastirjevo bivališče, okoli njega pa lopa za živino. V pastirskem muzeju danes najdete predmete, ki so jih nekoč uporabljali pastirji za pridelavo masla, skute, sira ter drugih domačih izdelkov. Ogledate si lahko tudi sir trnič ter pisave, lesene deščice, s katerimi so na ta sir odtisnili unikatne vzorčke.


Muzej je odprt vsak dan od 10. do 15. ure.