Dan trniča na Veliki planini
Dan trniča, sira z Velike planine, bomo tokrat praznovali v nedeljo, 4. avgusta, od 11. ure do 14. ure pred Preskarjevim muzejem. Spoznali boste postopek izdelave mase in oblikovanje sira, pri katerih jedeh trnič uporabljamo, svojega pa boste lahko izdelali tudi sami.
Na dan dogodka bodo potekali tudi vodeni ogledi v slovenskem in angleškem jeziku. Več informacij si lahko ogledate TUKAJ.
Trnič – velikoplaninski sir, ki nosi ljubezensko zgodbo!
Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.
Na dan trniča boste trnič lahko okusili tudi v jedeh, ki jih bodo pripravili v gostilni Zeleni rob ter v Sladkem kotu.