Na Veliki planini, v majhnem gozdičku v neposredni bližini vstopne postaje sedežnice je zrasel manjši doživljajski park. 
V parku boste spoznali živali, katerim dom nudi Velika planina, pastirsko življenje, vonje in drevesne vrste. Skozi gozdni periskop opazujte krošnje dreves, s peščeno harfo pa zaigrajte zvoke Velike planine.

Da dodobra spoznate Veliko planino, zgodovino, kulturo, floro in favno obiščite učno pot Po stopinjah pastirjev. 


Poučna in zanimiva učna pot, ki vas popelje po območju Velike planine, ima več vstopnih točk. Ena izmed vstopnih tabel z zemljevidom in točkami na učni poti se nahaja na spodnji postaji nihalke. Na poti, za obhod katere boste potrebovali okoli dve uri hoje, boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na Veliki planini, o šegah in navadah, arhitekturi, o življenju pastirjev ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina.

Na Veliki planini najdemo tudi veliko mravljišč. In nekaj jih lahko opazite že v doživljajskem parku.

ALI VEŠ?Mravljišče je zanimiva oblika organizirane združbe mravelj. Gradijo in vzdržujejo ga delavke. Vojaki so stražarji, saj branijo gnezdo.

“Pa pridna mravlja nikoli križem rok ne drži. Čeravno dež zunanja dela ovira, je vendar doma eno ali drugo reč treba popraviti.”
— Fran Erjavec, Mravlja (1857)


 
Več zanimivih dejstev in zgodb Velike planine si lahko prebereš v knjižici “Doživljajski park na Veliki planini”, ki jo brezplačno prejmeš na spodnji blagajni nihalke. 

Vabljeni v dolino Kamniške Bistrice!

Ob spodnji postaji nihalke vas pričaka letni vrt Pod žičnico in ob njem nova otroška igrala s številnimi igralnimi elementi. Sprehodite se lahko tudi do slapu Ogrlice ali do izvira Kamniške Bistrice. Če se podate od izvira še naprej po poti, boste prišli do spominskega parka, ki je postavljen v spomin ponesrečenim v Kamniških planinah.